Varia

Oculairen & Barlow lenzen


Baader Hyperion Zoom Mark III

- 8x to 24x zoom

- 2.25x Barlow

- 68° Zicht

- Zeer weinig vervorming of astigmatisme

Review:

In plaats van meerdere oculairs in een koffertje overal rond te zeulen kun je gebruik maken van dit prachtige zoom oculair.  Het heeft een click-stop systeem om accuraat te zoomen van 8 tot 24x en het beeld is zeer scherp en helder. Ik raad aan om ook de 2.25x barlow lens erbij te nemen. 


Filters


IDAS-LPS D1 nebula filter - 2" filter

 

Deze filter behoort bij de meest efficiënte lichtpollutie-filters op de markt vandaag. Ik woon in een stadskern, vlakbij de Belgische havenstad: Zeebrugge. Dit betekent dat, wanneer ik mijn foto's te lang belicht, het hele beeld verandert in een oranje waas. Deze filter helpt om dit tot een minimum te reduceren door bepaalde (kunstmatige) lichtfrequenties te blokkeren. Deze filter doet het beter met een gemodificeerde camera, maar ik heb ondervonden dat ik al heel ver kom door de witbalans van de camera aan te passen. Binnenkort komt nog een "voor en na foto" ter vergelijking. 


Andere


Basiskit

 

Zorg voor een goede voorbereiding wanneer je uw setup naar een donkere plaats verhuist. Ikzelf heb ten allen tijde een rood lampje (wit licht zal je verblinden in het donker), een kompas, meerdere schroevendraaiers en een kleine tang bij me.


Dauwlinten + controller

 

Dauw is onze grootste vijand. Wanneer dauwdruppels op de lens van je telescoop ontstaan, kan je beeld troebel worden of de ster waarop je gidst verloren gaan. Om dit te counteren kun je een dauwkap gebruiken, hoewel ik vind dat dit geen waterdichte oplossing is (mooie woordspeling daar) Ikzelf gebruik hiervoor dauwlinten. Het zijn in wezen lange strips met verwarmingselementen ingebouwd.


Celestron StarSense Module

 

Verdoe geen tijd meer met het uitlijnen van je montering en laat de moderne technologie het werk overnemen. Deze module werkt door verschillende foto's van de nachthemel te trekken en deze vervolgens te vergelijken met ingebouwde sterrenkaarten. Op deze manier weet het systeem exact waar het zich bevindt op de planeet. Ik begin altijd met een "ruwe" automatische uitlijning, gevolgd door een pool-uitlijning en afgerond met een "fijne" automatische uitlijning. Deze sequentie werkt zeer goed. (zie Tutorial: Celestron StarSense)


SkyQlink wifi adapter

 

Mijn Advanced VX montering heeft 2 aux poorten, waarvan 1 wordt gebruikt om mijn wifi-adapter aan te sluiten. Dit handige apparaat zorgt ervoor dat ik de montering kan bedienen via de Celestron SkyPortal app en biedt de mogelijkheid om stuurprogramma's draadloos bij te werken.


Bahtinov masker

 

Zorg ervoor dat je focus 100% accuraat is door een bahtinov masker te gebruiken. Als je montering uitgelijnd is, zet je het masker over de O.T.A. en richt je op een heldere ster. Focus de telescoop en zie hoe een diffractiepatroon ontstaat. (je kan het bekijken op het schermpje van je camera of, indien dit te klein is, een foto trekken en vervolgens inzoomen op een laptop of tablet) Verbeter op deze manier met kleine tussenstappen de focus, tot het patroon volledig symmetrisch is. (zoals de afbeelding in het midden)


Side by side Vixen mounting system

 

Om mijn hoofdtelescoop naast mijn gids-scope te kunnen monteren, maak ik gebruik van dit side-by-side systeem. Hou rekening met het gewicht van de setup wanneer je overweegt dit aan te schaffen.