Telescopen


TecnoSky 6-Element Apochromaat

 

Specificaties:

           - "Flatfield" Apochromatische Refractor

           - Diameter opening 80mm

           - Brandpuntsafstand 352mm

           - Brandpuntsverhouding 4.3

 

Gebruikt voor:

 

De snelle brandpuntsverhouding maakt deze telescoop ideaal voor 'Deepsky' fotografie. Deze telescoop kan dus met relatief korte belichtingstijden meer detail binnenhalen dan een telescoop met trage brandpuntsverhouding. Een speciaal ontworpen diagonaal laat mij toe om meerdere 'deepsky'-objecten in detail te kunnen bewonderen.


Review:

Astromarket, mijn bron van informatie en hulp, heeft mij geadviseerd om deze telescoop aan te kopen voor deepsky-fotografie, en ik heb nog geen enkel moment spijt gehad van deze aankoop. Ondertussen heb ik meerdere targets op de gevoelige plaat vastgelegd met mijn (niet-gemodificeerde) DSLR-camera de voorbije maanden. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat dit optisch instrument doet wat het belooft en zoveel meer. De brandpuntsverhouding valt onder de categorie "snel", wat mij toelaat om prachtige resultaten te bekomen met relatief korte belichtingstijden. De sterrenvelden in de afbeeldingen vertonen amper vervorming en de kleuren zijn ronduit spectaculair. Een speciaal ontworpen diagonaal laat mij ook toe om aan observatie te doen. Zo heb ik voor de eerste keer detail kunnen spotten in de Orion-nevel (ware het op een donkere plaats dan mijn achtertuin). De telescoop zelf is zeer stabiel in design, met CNC ringen die zijn ontworpen om de hele boel op zijn plaats te houden (essentieel voor fotografie). Er zit een inschuifbare dauwkap op, die er tevens voor zorgt dat er geen verloren gelopen lichtdeeltjes in de buis terechtkomen, die je foto's kunnen verknoeien. Het geheel wordt geleverd met een metalen flightcase en materiaal om de optiek te reinigen. (hier ben ik echter geen grote fan van, daar de optiek gecoat is met een speciale laag)

 

Samenvatting:

-Optiek:        5/5 - Niets op aan te merken.

-Design:       4/5 - Microfocuser is zeer goed. De telescope laat niet veel backfocus toe.

-Mobiliteit:  4/5 - De inbegrepen flightcase is een zegen. Toch blijft het toestel behoorlijk zwaar om veel te verhuizen.

-Prijs:            5/5 - De prijs/kwaliteit ligt zeker in het bereik van een beginnend astrofotograaf (ongeveer 1.400 euro's)

-Service:      N/A - Heb nog geen nood gehad aan service na verkoop.


Skywatcher Skymax 180 PRO Maksutov-Cassegrain

Specificaties: 

           - Maksutov-Cassegrain telescoop

           - Diameter opening 180mm

           - Brandpuntsafstand 2700mm

           - Brandpuntsverhouding 15

 

Gebruikt voor:

 

Deze telescoop wordt hier en daar de "planet killer" genoemd. En met reden. De beelden die je bij deze killer te zien krijgt zijn ronduit spectaculair. Ik heb al urenlang naar Jupiter en haar manen kunnen staren of kraters op de maan verkend. Het design is eigenlijk een combinatie van een reflector en een refractor. Er wordt dus gebruik gemaakt van een spiegel in combinatie met een lens om zo een relatief compacte OTA te creëren. Ideaal voor observatie of planetenfotografie. Deze scoop vervangt de Nexstar 6SE, die ik verkocht heb. 


Review: 

 

 

Na lang overwegen toch besloten deze telescoop te kopen om mijn Nexstar 6SE te vervangen. De grootste troef hierbij is ongetwijfeld de grotere brandpuntsafstand, die je een schitterend beeld opleveren bij het observeren of fotograferen van de maan of de planeten. Nadeliger is de afkoelperiode. De telescoop heeft toch wel 45 minuten nodig om te acclimatiseren aan de buitentemperatuur. Dit kun je gemakkelijk doen door ze simpelweg buiten te zetten een uur voor je aan de slag wilt gaan. Het is een vrij zware telescoop en iets minder geschikt om te vervoeren, maar zeker de moeite waard om naar een donkere plaats mee te nemen.

Samenvatting:

 

Optiek:        5/5 - Skywatcher kwaliteit is top

Design:       4/5 - Beetje log en koelt traag af (wat meer aan de aard van de telescoop ligt)

Mobiliteit:  3/5 - Wordt niet in een case geleverd - vrij zwaar om te verplaatsen

Prijs:           5/5 - In deze categorie is het de goedkoopste beschikbare telescoop (goede prijs/kwaliteitsverhouding)

Service:      N/A - Geen ervaring met de Skywatcher service


Skywatcher Skymax MC 102/1300

Specificaties:

          -Maksutov Cassegrain

          -Diameter opening 102mm

          -Brandpuntsafstand 1300mm

          -Brandpuntsverhouding 12.7

 

 

Gebruikt voor: 

 

Deze telescoop heb ik gekocht om mee te nemen op vliegreizen. De OTA past perfect in mijn handbagage en het toestel is licht genoeg (1.8kg) om op een fotostatief gemonteerd te worden. Ze wordt standaard geleverd in een draagtas en finderscope. Observeren is een waar genot met deze kleine krachtpatser. Met deze telescoop heb ik voor het eerst een haarscherp beeld van Saturnus mogen aanschouwen. 


Samenvatting:

 

 

Optiek:      5/5 - Skywatcher kwaliteit

Design:     5/5 - Degelijke focuser en diagonaal

Mobiliteit: 5/5 - Amper 1.8kg. Geleverd met draagtas. Is ideaal voor vliegreizen (handbagage) of als Grab'nGo telescoop voor thuis

Prijs:          5/5 - Ongeveer 250 euro. Goede prijs/kwaliteitsverhouding 

Service:     N/A - geen ervaring met skywatcher service


Orion 80mm f/5 ShortTube

 

Specificaties:

       - Achromatische Refractor

        -Diameter opening 80mm

        -Brandpuntsafstand 400mm

        -Brandpuntsverhouding 5.0

 

 

Gebruikt voor:

 

Deze telescoop wordt naast de hoofdtelescoop gemonteerd en heeft enkel als doel om de montering te gidsen. Om lange belichtingstijden te kunnen bekomen, dient de montering van de telescoop perfect te worden afgestemd op één bepaalde ster. Dit gebeurt door het bevestigen van een camera aan deze 'gidstelescoop', die op zijn beurt verbonden is met een laptop. Een gidsprogramma zoals PHD (Press Here Dummy) zorgt ervoor dat deze ster netjes op zijn plaats blijft door correcties door te sturen naar de montering.


Review:

Deze telescoop gebruik ik enkel om te 'guiden', dus de optiek is hier niet zo belangrijk. Doordat dit een achromatische telescoop is, kan ik mij inbeelden dat er wel chromatische aberratie kan optreden tijdens fotografisch werk. Voor visueel werk kan dit beter zijn, maar dit heb ik niet getest. Voor de job als gidstelescoop werkt dit optisch instrument perfect, echter laat het design wel wat te wensen over. De aluminium behuizing is vrij dun, wat niet voor grote problemen zorgt, maar de ringen die de telescoop aan de vixen-bevestiging vastmaken zijn uit plastiek vervaardigd (met plastieken schroeven). Deze hebben, vooral in het begin, er vaak voor gezorgd dat mijn "gids-ster" plotseling verdwenen was. Misschien laat ik deze nog vervangen.

 

Samenvatting:

Optiek:        4/5 - Het doet wat het moet.

Design:       2/5 - Het is niet bedoeld om een dure refractor te zijn, maar het design kon iets beter. De focuser en de schroeven zijn uit plastic.

Mobiliteit:   3/5 - Niet geleverd met een harde case. De telescoop zelf is zeer licht, maar tevens ook fragiel.

Prijs:            5/5 - Is zeer scherp geprijsd. Je krijgt waarvoor je betaalt.

Service:       N/A -Heb zelf nog geen ervaring met de service van Orion.


Lunt LS50THA/B600 

 

Specificaties:

                        - Zonnetelescoop met fijnafstemming door luchtdruk

                        - Diameter opening: 50mm

                        - Brandpuntsafstand: 350mm

                        - Brandpuntsverhouding: 7

                        - Diagonaal: B600 blocking filter 

 

Gebruikt voor:

 

Deze kleine telescoop blokkeert zowat 99% van alle zonlicht, waardoor zonnevlekken en -vlammen in detail zichtbaar worden.


Review:

Ik kocht deze telescoop in de zomer van 2016, na maandenlange bewolkte nachten hier in België. Ik was het zo beu mijn hobby niet te kunnen uitoefenen dat ik besloot om de oppervlakte van de zon te bestuderen. Het toestel werd geleverd met een vixen-zwaluwstaart, wat ik in geen tijd op mijn AVX had gemonteerd. Er waren echter wel een paar dingen die ik moest overwinnen vooraleer ik iets kon zien. Eerst en vooral moest ik de zon zien te vinden. Makkelijk, denk je? Niet echt. Daarom heeft Astromarket mij onmiddellijk een klein gadget aangeraden, namelijk een zonnezoeker. (kleine foto rechts boven deze tekst) Het werkt door het licht van de zon te concentreren en te projecteren op een piepklein wit schermpje, dat je kunt bekijken vanuit een hoek. (aangezien rechtstreeks in de zon kijken behoorlijk wat schade aan je ogen kan aanrichten). Daarna moest ik nog zien te focussen, door enerzijds de draaischijf aan de voet van het diagonaal in te stellen en daarna de metalen kop te draaien dat de luchtdruk in de telescoop verandert. Het vergde tien minuten, maar dan begon ik fantastische details te zien. Om de zon te fotograferen kon ik simpelweg mijn ASI120MC aan het diagonaal koppelen en meerdere video's opnemen, die ik dan later in Registax zou 'stacken'. (zie ook Tutorial: Hoe de zon te fotograferen) Belangrijk: richt NOOIT een gewone telescoop naar de zon. Bedenk wat de zon en een vergrootglas kan aanrichten voor een kolonie mieren. 

 

Samenvatting:

Optiek:        4/5 - De details zijn prachtig, maar zijn nog beter met een dual stack filter. Dit kost even veel als de telescoop zelf.

Design:       4/5 - Het is uit zeer degelijke materialen vervaardigd. Het vergt wat tijd om ermee te leren werken. 

Mobiliteit:   5/5 - Het is compact en licht genoeg om te verplaatsen. Wordt met een metalen koffer geleverd.

Prijs:            4/5 - Een behoorlijk duur apparaat. Vooral wanneer je wenst uit te breiden.

Service:     N/A - Heb nog geen problemen gehad met dit toestel. Hoewel ik weet dat Astromarket hiervoor al snel een oplossing zou vinden.


Schmidt-Cassegrain 6" - Celestron Nexstar 6SE

 

Specificaties:

                          - Reflector

                          - Diameter: 150 mm

                          - Brandpuntsafstand: 1500 mm

                          - Brandpuntsverhouding: 10 

 

Gebruikt voor:

 

- Visueel : Maan, Jupiter, Mars, Saturnus, Meerdere heldere 'deepsky' objecten

- Fotografie: De trage brandpuntsverhouding maakt deze scoop ideaal voor het vastleggen van de planeten in ons zonnestelsel


Review:

 

Dit was mijn eerste telescoop, dus ik had geen referentie om ze te beoordelen. Achteraf bekeken heeft dit instrument me meerdere keren doen verbazen. Deze telescoop toonde mij jupiter en haar manen voor de eerste keer. Wanneer ik mijn DSLR-camera ermee verbond, kon ik in geen tijd haarscherpe details van de maan vastleggen. Het is een degelijk gebouwd toestel dat de collimatie goed behoudt. ( heb het in een jaar tijd misschien één keer moeten collimeren) De standaard focuser doet wat het moet, maar is niet te vergelijken met een micro-focuser bijvoorbeeld. Toen ik meer interesse kreeg in het vastleggen van deepsky-elementen, heb ik onmiddellijk een 'focal-reducer' aangekocht (merk: Meade), sinds deze in dezelfde fabriek werden gemaakt (maar iets minder prijzig waren). Maar dan nog was deepsky-werk niet echt een optie. Over langere belichtingstijden begon de primaire spiegel nu en dan lichtjes uit focus te geraken. Celestron heeft dit probleem overwonnen door bij hun duurdere modelen (de Edge-HD reeks) een systeem in te bouwen dat de spiegel in plaats "klemt". Deze telescoop is meer dan goed voor mij, maar ik moet nog wat meer planetenwerk doen om een gedetailleerdere review te kunnen geven.

 

Samenvatting:

-Optiek:        5/5 - De spiegels en correctorplaat (met gepatenteerde coating) zijn van zeer hoge kwaliteit.

-Design:       4/5 - Er werd met zeer degelijke materialen gewerkt. Enkel de focusser is niet bedoeld voor fotografie.

-Mobiliteit:   4/5 - De buis weegt amper een paar kilo en hanteert gemakkelijk. Wordt niet geleverd met een case of draagtas.

-Prijs:            4/5 - Het is niet de goedkoopste, maar de ratio prijs/kwaliteit ligt zeer goed.

-Service:       3/5 - De Celestron website is duidelijk gebouwd voor commercie, maar niet voor gebruiksgemak.