Monteringen

 

Om te kunnen fotograferen heb je een stabiel platform nodig. De hedendaagse monteringen zijn computergestuurd en kunnen automatisch naar je doelwit worden gericht. (dit noemen we: GoTo functionaliteit). Ik gebruik 2 verschillende types:

 


Celestron Advanced VX-mount

 

Ik gebruik ook een (Duitse) Equatoriale montering. Deze is ook computergestuurd en kan compenseren voor de rotatie van de aarde. De driepoot is robuuster dan de Alt-Az, wat helpt om het geheel stabieler te maken, wat de kwaliteit van de foto ten goede komt.

Kenmerken:

- Stalen tripod met telescopische poten

- 1 H.C. poort, 1 Auto Guider poort, 2 Auxiliary poorten

- Aanpasbaar contragewicht

- Tolerantie van 14kg

- Schap voor accessoires

- Handcontroller met meer dan 40.000 objecten


Review:

 

Deze montering is het werkpaard van mijn gehele setup en is het platform geweest voor bijna al mijn astrofoto's. (deepsky en zon) Het is veel steviger dan de Alt-Az montering, maar voorziet hiermee in de nodige stabiliteit om alle materiaal mooi in plaats te houden. Het feit dat er twee Auxiliary poorten aanwezig zijn komt mij goed uit. Hierdoor kan ik zowel mijn StarSense Module als mijn Wifi-adapter gelijktijdig aansluiten. Ik heb ze al meerdere keren volledig gedemonteerd en vervoerd naar donkere gebieden. Het geheel is behoorlijk zwaar, dus een draagtas waar de motor in past is wel aan te raden. Verder is deze montering behoorlijk accuraat wanneer hij uitgelijnd is en bestaat er een mogelijkheid om de periodisch terugkerende fouten  (fouten in de motoronderdelen) op te nemen en vervolgens terug af te spelen om deze fouten te counteren. Algemeen durf ik dit de ideale montering noemen voor een beginnend astrofotograaf.

 


Skywatcher Star-Adventurer

 

Op zoek naar een oplossing om ook op reis mijn hobby te kunnen doen, ben ik op de Star-Adventurer van Skywatcher terechtgekomen. Het is een modulair systeem met als hoofdonderdeel een kleine montering, dat op een fotostatief kan worden gemonteerd, die de nachthemel op de voet volgt. (tracking) Het toestel werkt op 4 AA batterijen en is zeer zuinig. Er zit een poolzoeker ingebouwd en er is een ST-4 poort beschikbaar om ook aan guiding te gaan doen. Niet alleen is de Star-Adventurer ideaal om aan widefield-fotografie te doen, maar door de verschillende in te stellen snelheden kun je ook aan time-lapse fotografie doen.  

Ik heb de volledige set gekocht. Hierbij zaten ook een equatoriale wig, een tegengewicht en een dovetail L-beugel. Alles wat je nodig hebt om te beginnen dus. 

Kenmerken:

 

-Klein en compact (past in reiskoffer)

-Widefield-fotografie of time-lapse 

-Ingebouwde (verlichte) poolzoeker

-Werkt op 4 AA-batterijen

-Ingebouwde ST-4 poort voor guiding (op 1 as)ALT-AZ mount (Altitude-Azimuth mount)

 

 

Deze is minder geschikt voor fotografie omdat ze geen rekening kan houden met de draaiing van de aarde. (we hangen immers niet stil in de ruimte) Er bestaan wel zogenaamde "wedges" of "wiggen" om de telescoopbuis (of Optical Tube Assembly - kortweg OTA) in een bepaalde hoek te plaatsen. (afhankelijk van de breedtegraad waar je je bevindt).

Kenmerken:

- Stalen driepoot met telescopische poten

- 1 Handcontrol poort, 1 Aux poort, 1 Auto Guide-poort

- Batterij compartiment (8 AA Batterijen)

- Plateau voor accessoires

- Afstandsbediening met 50K doelwitten