Review: Skywatcher Star-Adventurer


 

 

Met een vliegvakantie naar het Egyptische Marsa Alam in het vooruitzicht, ging ik op zoek naar materiaal om ook daar aan astrofotografie te kunnen doen. Het was uitgerekend op dat ogenblik dat ik de Skywatcher Star Adventurer in het vizier kreeg. Het is een zeer compact en bovendien vrij licht modulair systeem, waardoor het gemakkelijk in een reiskoffer kan vervoerd worden. 

 

 

 

Kenmerken:

 

- lichte tracking montering met een laag energieverbruik (4 AA-batterijen)

- poolzoeker ingebouwd met (externe) verlichting

- dovetail bevestiging (standaard vixen model)

- naast standaard snelheid voor een gewone hemel- ook mogelijkheid tot solar- en lunar-tracking

- aanpasbare snelheden voor timelapse-fotografie, met keuze voor Noordelijk of Zuidelijk halfrond

- usb-poort voor aansluiting van een externe voeding

- ST-4 autoguider poort (gidsen enkel op 1 as)

- DSLR shutter release control

- Aansluiting op standaard fotostatief of ballhead adapter

- Equatoriale wig, tegengewicht, dovetail L-bracket afzonderlijk of in 1 “all-in” pakket verkrijgbaar.

In deze review beperk ik mij tot widefield-fotografie zonder gidsopstelling en het observeren van de planeten en de zon.

 

Ik heb de Star Adventurer in een compleet pakket gekocht samen met een speciaal voorziene equatoriale wig, een bevestigingsarm met zwaluwstaart en een tegengewicht.   Deze accessoires zijn een absolute must voor deze setup.

 

Als fotostatief gebruik ik de Bresser A2841R en mijn camera (Canon EOS 1300D) is met een Astrodon filter gemodificeerd zodat deze ook overdag bruikbaar is. Als objectief gebruik ik een Sigma 18 - 250mm f3,4 - f6 en hoewel de reis-bestemming vrij donkere nachten kent, maak ik toch gebruik van een CLS-clip in filter om het contrast te verhogen.

 

De eerste bevindingen:

 

Bij aankomst in Egypte heb ik alles gemonteerd en getest. De hele setup heeft de vliegreis in de koffer overleefd. Wel merk ik hier en daar wat losse onderdelen, zoals de verbinding tussen de equatoriale wig en de Star Adventurer; alsook aan het bevestigingsstuk van de L-Bracket aan het apparaat. Niets wat een setje inbussleutels niet kon oplossen. Dit euvel werd dus heel snel verholpen.

 

De pooluitlijning wordt uitgebreid omschreven in de (Engelse) handleiding en is via Astromarket.org ook verkrijgbaar in het Nederlands. Hier heb ik echter een vrij simpele methode voor ontdekt, wat enkel een klein kompas en een smartphone/tablet vereist.

 

Werkwijze:

 

- Richt de montering ongeveer op het Noorden met behulp van een kompas

- Zoek uw exacte coördinaten op en stel de Lengtegraad in via de schroeven op de equatoriale wig

- Download de app: “Sam Console” van Skywatcher (iOs en Android)

 

Deze is eigenlijk bedoeld voor de bediening van het kleinere broertje van de Star Adventurer via wifi. De meeste functies zijn dus nutteloos, op één na, namelijk: “Poolzoeker”. Aan de hand van de locatie-sensor van uw smartphone of tablet, kunt u de exacte plaats van Polaris laten berekenen ten opzichte van het uiterste noorden. Dit wordt vervolgens weergegeven als een grijs bolletje op de cirkel van de poolzoeker in de app.

 

- Neem vervolgens de positie van de app over in de poolzoeker van de Star Adventurer en stel bij waar nodig.

- Zet de Star Adventurer aan in de gewenste stand (symbool ☆ voor normale hemeltracking bijvoorbeeld)

- Klaar!

De eerste test die ik heb uitgevoerd was met de Sigma lens volledig open op 18mm - f3,4 en een stapsgewijze opbouw van de belichtingstijd. Aangezien de lens geen flat field biedt over de hele oppervlakte, heb ik ontdekt dat de ideale belichtingstijd tussen de 2 minuten en 2:30 minuten lag.

(ISO 800 en zonder guiding wel te verstaan). Dit leverde al prachtige resultaten op. (foto hiernaast)

 

Idealer zou zijn om een kleine APO met field corrector te gebruiken, hoewel die al snel de kaap van 5kg (draaglast van de Star Adventurer) zal bereiken. Hier zouden belichtingen van 3 minuten tot 3:30 minuten zeker mogelijk moeten zijn.

 

 

 

Na wat opzoekwerk heb ik volgende telescoop en flattener gevonden, die nog net binnen dit bereik ligt:

 

https://www.astromarket.org/telescopen/refractor---apochromatisch/sharpstar-60ed-f-55-fpl53-apo876034

 

Performance

 

Zelfs met een pooluitlijning die wat afwijkt, blijft de tracking bijzonder goed en dit gemakkelijk voor 4 uren aan een stuk. De batterijen gaan ook zeer lang mee. Deze heb ik tijdens de hele reis slechts 1 keer moeten opladen. 

 

Voor het observeren van de planeten of de zon is dit de ideale grab-and-go-montering. Opstellen duurt nog geen vijf minuten, in tegenstelling tot een equatoriale - of alt-az-montering, waarbij de opstelling en uitlijning veel moeilijker verloopt. Een (lichte) telescoop monteren is mogelijk, maar dan wel met het tegengewicht om de motor niet te veel te belasten.

 

 

 

(foto hiernaast: de Star-Adventurer met mijn Lunt LS50tHa zonnetelescoop)

 

 

 

 

Enkele minpuntjes

 

De verlichting van de poolzoeker is extern en het is wat klungelen vooraleer je deze er correct op kan monteren.

Het is ook niet mogelijk deze samen met de beugel (zwaluwstaart) op de Star Adventurer te monteren, waardoor de kans bestaat dat je bij het monteren achteraf plots je uitlijning verknoeit. Ikzelf vind het handiger om de verlichting niet te gebruiken.

 

Het batterijcompartiment en het afdekplaatje voelen wat goedkoop aan. Dit had misschien wat steviger mogen zijn, hoewel dit geen hinder vormt voor de werking van het apparaat.

 

Tot slot vind ik dat de schroefjes al vrij snel los gaan zitten. Het is dus zeker geen overbodige luxe om ten allen tijde de juiste inbussleutels bij te hebben.

 

 

Conclusie

 

Deze montering is kwalitatief vrij goed en scoort zeer hoog op portabiliteit. Het geheel kan namelijk gemakkelijk in een rugzak vervoerd worden (zelfs als handbagage op een vliegtuig). Een kleine tip bij vliegreizen: neem ook de handleiding mee om aan de security te tonen wat het apparaat precies doet. Voor een leek zou het misschien voor iets... explosiever kunnen aangenomen worden ;-)

 

Qua prijs (om en bij de 350 euro voor het volledige pakket) ligt het volledig in lijn met gelijkaardige systemen van andere merken, hoewel bij de meeste andere tracking-monteringen van dit kaliber geen mogelijkheid tot 'guiden' bestaat. 

 

Deze mini-montering is zeker geen vervanging van mijn equatoriale montering wanneer het op deepsky-werk aankomt, maar is zeker een aanrader om als reserve te hebben (of als beginneling in de hobby).

 

Clear Skies!

 

A.T.