02/08/2016 - Manieren om aan uw wederhelft duidelijk te maken dat u een aanzienlijk bedrag gaat investeren in een nieuwe telescoop of camera.


Als amateur-astronoom zul je ongetwijfeld nu en dan een boze blik krijgen van uw partner. Je krijgt dan klassiekers te horen als: "Ik ga weer alleen voor de TV zitten zeker?" of "Laat me raden: je komt niet mee met me naar bed?" Bij een heldere nachthemel zijn de antwoorden hierop wel vrij duidelijk en relatief makkelijk te beantwoorden. (het is en blijft onze hobby, nietwaar?) Maar de lastigere kwestie krijg je bij dat vlinderige gevoel in de buik, wanneer je loopt te kwijlen bij het zien van een prachtige nieuwe telescoop of een gesofistikeerde camera op één of andere website. Hoe leg je het aan boord om aan je wederhelft duidelijk te maken dat je (opnieuw) 1.500 Euro gaat spenderen aan een nieuw stukje optisch speelgoed, zonder daarbij Wereldoorlog III te veroorzaken? Nu, begrijp me niet verkeerd. Ik zeg niet dat je je kredietkaart in het rood moet trekken of je zuurverdiende spaarcenten moet verbrassen. (even een kleine verwerping van verantwoordelijkheid hier, voor het geval dat...) Maar er zijn misschien wel een aantal methodes om het je een klein beetje gemakkelijker te maken. Eén hoofdregel is er wel: 'wees subtiel!'.

 

Methode 1: Bombardeer hen met tientallen prachtige foto's van sterrenstelsels of gasnevels.

Als er ook maar een klein beetje interesse schuilt in onze hobby, zullen deze beelden hen toch tenminste een beetje warm maken. Je kunt er dan -langs uw neus weg- bij vertellen dat deze foto's gemaakt zijn met die camera of telescoop, waar je al een tijdje verlekkerd op bent. Deze methode is natuurlijk niet ideaal wanneer je partner zich niet bekommert om je bezigheden. Dus op naar nummer twee..

 

Methode 2: Laat het klinken alsof je op het punt staat iets vreselijks te vertellen.

Begin gewoon uw zin met: "ik moet je iets vertellen..." Zorg ervoor dat je heel serieus kijkt wanneer je dit doet. Je partner zal denken dat je iets heel erg hebt gedaan en zal zeer bezorgd zijn. Dit is het ideale moment om het hen te vertellen. Zeg gewoon: "Ik overweeg om een nieuwe telescoop of camera te kopen (of waar het om te doen is). Als alles volgens plan verloopt zouden ze nu een zucht van opluchting moeten slaken. Het nieuws dat je hen brengt is immers véél minder erg dan hetgeen in hun hoofd spookte. Wees wel voorzichtig. Ik kan niet garanderen dat uw partner u geen draai om de oren geeft. Indien dit het geval is, denk dan aan dat apparaat dat je wilt kopen en vergeet niet uw andere kaak te presenteren.

 

Methode 3:  Koop het ding gewoon en doe de oudere apparatuur cadeau aan uw oogappel.

 Deze is ook niet zonder risico's, maar de fun is wel verzekerd. Als je thuiskomt met dat nieuwe prachtding, zeg je gewoon: "Kijk, schat, ik heb er zo ene gekocht. Nu kun jij het oudere toestel gebruiken en kunnen we samen genieten van de sterren." De truc hier is om goed uit te kijken als er gevaar dreigt. Als ze glimlacht is alles in orde. Wanneer ze het echter niet amusant vindt, wees zeker dat je je bukt en een veilige schuilplaats zoekt.  

 

Deze methodes zijn uitvoerig getest. Niet altijd succesvol, maar onthoud dat er ooit wel een dag komt dat jullie beiden hier om zullen lachen. 

 

Clear skies!

A.T.